Wednesday, April 13, 2011

Jom Masak dan Makan..

Bihun Goreng











Bihun yang sedia dihidangkan....

 
Bihun direndam
Bawang merah
Bawang putih (banyak sikit)
Udang/Ayam/Daging
Cili blender
Sawi
Taugeh
Kucai (jika nak)
Tauhu/Fishball/Fishcake (digoreng)
Garam, gula, kicap

Cara-cara

- Tumis bawang merah, bawang putih
- Masukkan cili blen, Udang/Ayam/Daging
- Bila dah masak, masukkan tauhu/fishball/fishcake
- Masukkan sawi dan kacau sekejap.  Masukkan bihun, garam, gula, kicap
- Gaul rata dan biarkan bihun masak.  Bubuh air jika bihun masih keras
- Bila masak, masukkan taugeh dan kucai
- Tunggu kejap jangan sampai taugeh layu
- Taburkan dengan daun bawang dan bawang goreng

Selamat mencuba, resepi mak(tok)

No comments:

Post a Comment