Wednesday, December 3, 2014

Resepi Ayam Masak Merah Atok

As salam sayangsss...
Hari2 ibu rajin nak update resepi..
Mungkin sebab awal datang keje..pastu tak nak tido...
Dulu pantang lepa kalau datang awal..
Mungkin cukup kot wakto tido sejak dua menjak ni..
Cuti sekolah kan..
Tak berapa nak kalot sangat siap2 pagi..

Cuti sekolah ni hujan..
Tak leh nak plan nak kemana...
Bila tiba masa, baru plan..

Ok...
Resepi ayam masak merah ni, memang terbaik dari resepi2 atok
Memang takkan lupalah sampai bila2..
Bukan ibu je suka..satu famili, cucu cicit semua akan kate..
Resepi ayam masak merah kak muza sedap...
Hehehehehhe....
Kalau bab raya..
Sampai pernah masak 4-5 ekor...sekali makan..
Huhuhuhuhuhuhu...
Banyak resepi kat luar ibu cuba...sedap tapi lainlah sedapnye..

Kalau kakak n mia nak kelainan n rase klasik dari resepi 'org kedah' ni..
Buat had ni..mesti tak ghugi...

Bahan2 :-

Ayam 1 ekor - dipotong 14/16/18 (bersihkan, digoreng macam biasa kunyit + garam + pak aji sket - 3/4 masak je ye. bukan garing tau)
Cili kering 4 - 5 senduk besar
Tomato puree (jenama Duchef atau kimball (1 tin besar)
Garam
Gula
Santan pekat 1 cawan

Bunga lawang
Kulit kayu manis
Daun pandan
minyak


Bahan-bahan diblen

Serai
Bawang merah 3-4 biji
Bawang putih - 1/2 labu
Halia 2-3 inci
Lengkuas 2-3 hiris

Bahan hiasan

Bawang 2 biji - hiris kasar (belah dua n potong kasar)
Daun ketumbar 2-3 tangkai (ibu tak letak sebab lupa beli)
Daun pudina 2-3 tangkai (ibu tak letak sebab lupa beli)
Kacang peas dalam tin (ibu tak letak sebab lupa beli)

Caranya :-

Panaskan minyak, masukkan 2 sekawan, daun pandan dan bahan yg telah diblen.
Biarkan masak, keringkan sikit air bawang dan biarkan garing (dalam 15 minit)
Masukkan cili, tomato puree, garam, gula, pak aji...
Masa ni memang kene banyak sabar...
Sambal ayam ni akan percik2, dan lama nak tunggu.. dalam 40-50 minit...
Atok n ibu memang masak sambal ayam ni lama...
Ok, bila sah pecah minyak, sambal nampak cantik kilat n masak, masukkan santan
Boh ayam yg dah goreng 3/4 masak tu..
Masak lagi dalam 10-15 minit...Masa ni rase ape yg patuttt...
Boh garam atau gula kalau belum cukup rase yerr...
Last sekali, boh bahan2 hiasa...
Baru naik aroma ayam masak merah ni...

Salah satu lauk kesukaan kakak n mia..


Hehehehehe...saje nak tunjuk kepak tu..


Selamat mencube yer...












No comments:

Post a Comment