Monday, December 1, 2014

Masak Sesangan Ketam... (masak lemak banjar)

As salam sayang2 ibu...

Rajin pulak ibu semenjak dua ni kan...
Tulis resepi2 buat koleksi...hikhikhik...

Kotlah anak2 ibu nak wat rujukan..
Jgn suka makan je, masak pun kene suka jugak..
Tak leh tak sempat...tak leh nak malas2, tak leh tak suka..
Kene masak walaupun untuk diri sendiri...
Kan org2 tua kate, perempuan dengan dapur tak leh pisah...
Kalau zaman global ni ramai lelaki dah ke dapur..
Kenapa perempuan tak nak ke dapur?..
So..jgn cari alasan...

Ok....

Kali ni ibu nak bagi resepi yg kakak n mia suka..
Masakan dari atok ayam, resepi org banjar...
Dah terror ibu belajar dari atok ayam tau!
Dari zero...sampai dah dapat ijazah sarjana! huk huk huk..
Wahh...sedaplah kan..sebab atok ibu pun suka kalau ibu masak sesangan ni..

Jom tengok resepi...

Ketam 1kg (dlm 7-8 ekor - siang sarang perut je, cengkerang tak yah buang)
Cili kering 4-5 tangkai*
Kunyit hidup 2 inci*
Halia 2-3 hiris*
Bawang putih 1 ulas sahaja*
Bawang merah 2-3 biji*
Cili api 10 biji (kalau tak nak, letak sikit je)*
Asam keping 1-2
Buang labu mulut 2 - 3 biji (sila google)
Santan 1 biji kelapa
Serai 1 - 2 batang
Garam
Pak Aji sket..


Cara2 :

Potong dadu sedarhana buah labu mulut - basuh n toskan
Blend semua bahan bertanda *
Boh dalam periuk bahan blend dan serai, didihkan lebih kurang 5-8 minit
(hilangkan bau2 mentah cili)
Masukkan labu dan rebus sehingga 1/2 masak
Boh sket garam n pak aji..
Bila dah 1/2 masak, boh ketam dan masukkan santan dan asam keping
Kacau rata, jgn sampai santan pecah minyak..
Warna merah ke-oren oren masak lemak ni..Bukan warna kuning yer...
Ok..bila buah labu n ketam dah masak..rasakan sekali lagi garamnye...
Bila ok..tutup api dan hidangkan. SIAP!

* Santan mesti segar. Tak leh yg lame punye...tak sedap!

Ermm....sedapnye buah labu mulut ni...lagi sedap dari labu air..


Ketam tu sedap kalau letak sekor2 macam ni...Ibu dah cuba buang kulit, tapi sedap lagi kalau biarkan berkulit.


Hik..hik..hik... Makan dengan sambal belacan, ulam n ikan pekasam...!!

Ikan pekasam...


Ulam...


Sambal belacan...

Kalau nak tau labu mulut cm ner...
Tengok ni.. (ihsan google)


Haaa..cm nilah ghupe die..


Sedap..... Buang kulit cm kite kupas ubi kentang. Biji dalam die nipis d lembut sangat. Hati2 masa kupas labu ni yer..licin n sikit melekit. 

Selamat mencuba.






No comments:

Post a Comment